Istoric

Proiecte 2011

Schimb cultural Corul Sound – Corul Cantica Nova – Cooperarea între cele două coruri a demarat în primăvara acestui an, cu un schimb de dirijori. La sfârşitul lunii martie 2011, maestrul Voicu Popescu a fost în Italia pentru o săptămână de lucru cu corul Cantica Nova, din Milazzo, care s-a finalizat cu un concert susţinut la data de 3 aprilie 2011. În replică, la începutul lunii mai, în România a sosit maestrul Francesco Saverio Messina, dirijorul corului Cantica Nova, Milazzo, care după o săptămână de lucru cu corul Sound a susţinut la data de 14 mai 2011 un concert de excepţie. Ca o continuare a acestui schimb de dirijori, corul Sound a fost invitat în decembrie în Italia, pentru a susţine două concerte de colinde pe 28 decembrie, in Milazzo, la ora 21.00, la “Teatro TRIFILETTI” si pe 29 decembrie in orasul Enna.

Muzica romaneasca va ajunge in perioada 16-20 decembrie 2011, in pieţele de Crăciun din Germania şi Elveţia. Ambasadorii folclorului şi tradiţiilor naţionale vor fi Corul de Copii Radio şi dirijorul Voicu Popescu. Acompaniati de pianista Camelia Chitibea, acestia vor sustine doua concerte – pe 17 decembrie, în cadrul Twinkling Star Market din Wiesbaden (Germania) şi pe 19 decembrie, pe scena Engelsstimmen din Lucerna (Elvetia). Proiectul pe care Corul de Copii Radio il va prezenta in aceasta saptamana in Germania si Elvetia este realizat de Fundatia Culturala Sound, cu sprijinul Institutului Cultural Roman, prin Programul Cantemir, sectiunea Festival.

 Colinde vechi si noi + Cu căldură în suflet şi cu voie bună vă invităm, în prag de sărbatori, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, miercuri 14 decembrie de la ora 20:00, unde veţi fi încântaţi de cântece tradiţionale de sărbători cu grupul coral „Sound” dirijat de Voicu Popescu. Intrarea este liberă.

Concert Subcarpați alături de Sound Choir, after-party cu Limun și Charlie Dundeen – De 1 decembrie, Subcarpaţi a sărbătorit româneşte, alături de invitaţii săi – corul Sound, DJ Limun şi Charlie Dundeen – într-un concert de excepţie la Atelierul de Producţie.

Corul Sound– Männerstimmen Basel, Elveţia – pentru prima data, muzica romaneasca a fost interpretata in cea mai veche biserica de beton din lume. Concertul a avut loc in Basel, Elveţia, în 13 noiembrie 2011, la Biserica Sf. Anton şi a fost structurat în 3 părţi: repertoriu elveţian, românesc şi universal. Prin acest schimb de experienţă, Corul Sound a dezvăluit creaţii româneşti unui public mai puţin familiarizat cu ele, punerea în valoarea a patrimoniului cultural naţional mobil, precum şi creşterea vizibilităţii şi accesibilităţii culturii româneşti pe piaţa internaţională. Acest schimb cultural a fost posibil cu sprijinul financiar al corului gazdă Männerstimmen Basel, precum şi al companiei Tractebel Engineering S.A.

ONG Fest – În BUCUREŞTI, între 9-11 septembrie, se vor aduna în Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), 150 de organizaţii neguvernamentale care vor încânta publicul cu expoziţii, demonstraţii, scene de teatru, jonglerii cu foc, dansuri, costume tradiţionale şi multe alte surprize. Sâmbătă, 10.09.2011, între orele 16.30 – 17.00 – Concert coral Sound Choir.

“Noaptea de Sânziene în livada de la Minovici” – “Asociaţia Prietenii Muzeelor Minovici a organizat cea de-a V-a ediţie a manifestării intitulată ‘Noaptea de Sânziene în livadă de la Minovici’, în data de 23 iunie 2011, oră 19.00, în grădină cunoscutelor instituţii de la şosea, lângă Fântâna Mioriţa. Cei care au răspuns invitaţiei au putut viziona expoziţiile de artă plastică, fotografie şi creaţie vestimentara găzduite de muzee şi i-au putut admira pe Răzvan Mazilu, Monica Petrica, Cornelia Tihorn, Brânduşă Casandra Mircea, Ioana Macarie, Silviu Biriş, Constatin Florescu şi grupul coral SOUND, condus de Voicu Popescu.

 “II International Krakow Choir Festival -În perioadă 15-19 iunie, am participat la cea de-a doua ediţie a celui mai mare festival concurs de muzică corală din Polonia (Cracovia). Această participare s-a realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional . Corul Sound al Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti a fost singura formaţie ce a reprezentat ţara noastră în cadrul competiţiei, alături de alte 38 de ansambluri, provenind din 17 ţări. Din Cracovia, Corul SOUND, condus de Voicu Popescu, s-a întors acasă cu premiul I la categoria “Folclor & Gospel” şi premiul II la categoria “Coruri Mixte”, care a fost acordat ex aequo şi corului norvegian “Ad Libitum” condus de dirijoarea Bodil Egseth. Premiul I la categoria “Coruri Mixte” a fost acordat corului Harlanda Kammarkor din Suedia, condus de David Molin care a primit şi distincţia de “Cel mai bun dirijor” în cadrul concursului.

“INNOVATIO SOUND – acelaşi cor, alt dirijor Francesco Saverio Messina” – Concertul din 14 mai face parte dintr-un proiect de schimb de experienţă între Corul SOUND din România şi Corul CANTICA NOVA din Milazzo, Italia. Schimbul cultural între cele două entităţi artistice a presupus realizarea a două concerte – unul al corului Cantica Nova, în Millazzo, Italia, sub conducerea dirijorului român, Voicu Popescu şi un al doilea concert, al corului SOUND, sub bagheta dirijorului italian Francesco Saverio Messina, la Bucureşti. Dirijorul italian a transmis şi împărtăşit din caracteristicile interpretative ale corurilor italiene, din spiritualitatea şi tradiţiile italiene, membrilor corului SOUND. Repertoriul pregătit pentru acest concert a fost alcătuit din piese româneşti şi internaţionale, la care s-au adaugat trei lucrări din repertoriul italian.

  Ora Pamântului, celebrată printr-un concert Sound, Sistem şi Zoli Toth”  – Corul SOUND a susţinut Earth Hour printr-un recital 100% unplugged alături de SISTEM şi Zoli Toth, ambasadorul Earth Hour în România. Recitalul a avut loc pe 26 martie 2011, în faţă Ateneului Român.

“Concert All that Love” – Concert dedicat cântecelor de dragoste. Evenimentul s-a desfăşurat 19 februarie 2011, oră 19:00 în holul de la parterul Casei de Cultură în data de 19 februarie 2011.

Proiecte 2010

“Colinde şi cântece de Crăciun cu Corul de Copii Radio şi Corul ‘Sound’” – Cu caldura în suflet si cu voie buna vă invitam în prag de sarbatori la un concert de “Colinde şi cântece de Craciun” susţinut de Corul de Copii Radio şi Corul ‘Sound’, dirjate de Voicu Popescu. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (Str. Plevnei nr. 61) în sala mare – amfiteatru din incinta instituţiei (etaj II), joi 16 decembrie 2010 la ora 19 30.

“All That SOUND” – Sala Old School a Casei de Cultură a Studenţilor va răsuna din nou de acordurile muzicii americane în cadrul concertului susţinut de corul SOUND în compania dirijorului şi pianistului American de origine română Radu Valentin . Evenimentul va avea loc în data de 18 noiembrie la ora 20.00.

“Corul de copii radio – 65 de ani” –  Duminică, 14 Noiembrie, studioul de concerte ‘Mihail Hora’ va găzdui concertul aniversar al Corul de Copii Radio care va concerta sub bagheta domnului dirijor VOICU POPESCU. Aceştia vor fi acompaniaţi la pian de Camelia Chitibea. Invitaţii de onoare sunt Corul SOUND – dirijor Voicu Popescu, Corul Madrigal – condus de Marin Constantin, Corul Preludiu – dirijor Voicu Enachescu şi Corul Academic Radio – dirijor Dan Mihai Goia. Va prezenta Sorina Goia.

Am câştigat Marele Premiu al Festivalului de Muzică Corală de la Ohrid, Macedonia – În perioada 26 – 30 August, corul SOUND s-a deplasat în Macedonia, unde, alături de alte 35 de coruri din 16 ţări, a participat la acest festival concurs. Din repertoriu au făcut parte: “Suită Corală din Ţara Oasului”, de Dariu Pop, “Ave Maria”, de Javier Busto, “Şi alte variaţiuni pe tema Chindiei”, de Alexandru Pascanu, “Podobia”, de Paul Constantinescu, şi “Tatăl nostru”, de Dan Voiculescu. Ediţia de anul acesta a fost una serioasă şi încărcată, formaţiile prezente ridicând foarte mult nivelul competiţiei. Pentru România a fost prima data când s-a prezentat cu cinci formaţii corale la acest festival. Institutul Cultural Român , prin programul “Cantemir” – secţiunea festivaluri – a fost cel care a sprijinit în mod substanţial această deplasare ce s-a realizat şi cu sprijinul Casei de Cultură a Studenţilor din Bucureşti . Le mulţumim celor două instituţii care au avut încredere în efortul nostru de a participa la un eveniment atât de puternic în plan international.

“Asamblaje II – Praguri”  – Acest atelier experimental propus de Arhitext (Fundaţia Arhitext design) porneşte de la conceptul de «asamblaj» care explorează inter-relaţionând spaţiul (arhitectura), sunetul (muzica), şi imaginea (filmul) într-un proces deschis şi continuu de «deteritorializare/reteritorializare», în cadrul bisericii fortificate de la Dealu Frumos, Sibiu, între 16-18 iulie 2010. Proiectul Asamblaje II – Praguri va avea ca punct de plecare limita care desparte două situaţii, perioade şi spaţii diferite, iar Corul Sound (repertoriu de jazz), Ştefana Molnar (flaut şi voce) şi DJ vor asigura sunetul (muzica).

“Desculţ în iarbă” – Pentru 3 zile, strada Arthur Verona a fost paradisul verde al oraşului însorit, oaza deşertului urban al capitalei şi refugiul căutătorilor de clipe unice de relaxare, răcoare şi bonton. Acest proiect şi-a propus să îi creeze cetăţeanului urban un spaţiu minim ambiental în care să poată evada din constructille de beton şi sticlă şi să stea desculţi în iarba racoroasă, să citească pe îndelete o carte într-un şezlong confortabil, să asculte o piesă de virtuozitate la pian, să danseze, să asculte poveşti la firul ierbii lăsându-se în voia capriciilor verii. Corul Sound a fost invitat să delecteze publicul şi să vibreze atmosfera evenimentelor artistice care au împânzit locul.

“TEN YEARS AFTER – SOUND & Valentin Radu” – Corul SOUND, împreună cu pianistul şi dirijorul Valentin Radu, a organizat luni, 31 mai 2010 la Casă de Cultură a Studenţilor Bucureşti (sală Old School), la oră 20:00, evenimentul jubiliar al unei frumoase colaborări muzical-artistice. De 10 ani, concertele din seria SOUND & VR aduc în atenţia publicului parfumul anilor de glorie ai muzicii americane în viziunea lui Valentin Radu, repertoriu pe care nicio formaţie din România nu îl acoperă. De această dată, Broadway-ul a venit la Bucureşti cu prime audiţii că …extraordionarele “The Phantom of the Operă”, “Memory”, “Go Go Go Joseph” ale lui Andrew Lloyd Webber, …seducatorul “Steppin’ out with my baby” de Irvin Berlin şi alte piese, pe care publicul a avut ocazia să le audieze în ultimii 10 ani.

“De suflet şi de bucurie”Muzeul Satului a sărbătorit 74 de ani de existenţă, în perioadă 17-23 mai 2010, găzduind totodată şi evenimentul cultural dedicat omagierii marelui om de cultură Dimitrie Gusti, fondatorul muzeului. Cu această ocazie, în data de 20 mai, Corul SOUND a susţinut un recital de piese religioase şi folclorice în incintă Bisericii Dragomireşti.

“SOUND de 10!” – În data de 10 mai 2010, ora 20.00, SOUND a susţinut un concert la Casă de Cultură a Studenţilor, clubul OLD SCHOOL. În repertoriu s-au regăsit prelucrări din folclorul românesc precum Cimpoiereasa şi Alte variaţiuni pe tema Chindiei , gospeluri inspirate de muzica lui Jack Halloran, Witness , dar şi piese de divertisment ca Prende la vela, de Lucho Bermudez, sau When I’m 64 pe aranjamentul regretatului Ioan Luchian Mihalea.

“Festivalul Naţional de Muzică de Cameră ‘Florin Comişel’, Plopeni 2010″ – Cu ocazia Zilei Europei, oraşul Plopeni a organizat sâmbătă, 8 mai 2010, acest festival Naţional de Muzică Corală ajuns la ediţia a VI-a, la care au participat 7 corale din judeţul Prahova şi Bucureşti. În cadrul acestui eveniment, grupul coral SOUND a abordat un repertoriu folcloric şi de divertisment.

‘Floriile cu bucurie’ – Sâmbătă, 27 martie 2010, la ora 14.30, Muzeul Satului v-a invitat să ascultaţi muzică religioasă de Paşte cu Corul SOUND, Bucureşti; Dirijor: prof. Voicu Popescu. Pentru publicul său, Muzeului Satului a sărbătorit cu ajutorul invitaţilor săi cel mai mare eveniment creştin – Paştele; Intrarea Domnului în Ierusalim. Cu ocazia Floriilor se deschide săptămâna cea mai importantă a acestei sărbători creştine

‘Parfum de ghiocei … DRAGOBETELE, sărbătoarea iubirii la Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Guşti’, 21 FEBRUARIE 2010, Bucureşti. La această data s-a celebrat obiceiul calendaristic dedicat unei zeităţi păgâne, Dragobetele. Acesta este practicat în satul românesc la data de 24 februarie – Ziua îndrăgostiţilor şi marchează începutul primăverii şi a renaşterii naturii.

Proiecte 2009

 “Program artistic – Cred în Mos Crăciun! – Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Centrul de Proiecte Culturale (ARCUB) al Primăriei Municipiului Bucureşti a organizat în Parcul Cişmigiu acest eveniment în cadrul căruia au fost invitaţi să participe colindători, trupe de teatru, coruri laice şi religioase precum şi numeroşi solişti şi trupe îndrăgite. Grupul coral SOUND a participat la aceste evenimente în seara de 23 decembrie 2009.

“Salut voios de pionier” – În data de 20.12.2009, în Studioul de concerte ‘Mihail Jora’ al Sălii Radio a avut loc acest concert multimedia dedicat împlinirii a 20 de ani de la evenimentele din 1989. Grupul Coral SOUND, “Corul de Copii Radio” şi membri ai Orchestrei Naţionale Radio au încercat să readucă în memoria colectivă o pagină din istoria care s-a încheiat în decembrie 1989, abordând unele din cele mai expresive cântece de epocă: ”Tot înainte!’ , ‘Am cravata mea’, ‘Scumpă ţară, România’, “E roşie cravata mea ca focul’, ‘Şoimii patriei’ , ‘O mie de flori’, ‘Mulţumim din inimă partidului’ etc.